Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Un treball científic de l'IVIA impulsa les autoritats europees a mantenir les mesures preventives contra la introducció a Europa de la taca negra dels cítrics

Un treball científic de l'IVIA impulsa les autoritats europees a mantenir les mesures preventives contra la introducció a Europa de la taca negra dels cítrics

La taca negra o ‘citrus black spot', causada pel fong de quarentena Phyllosticta citricarpa, és la principal malaltia fúngica dels cítrics a nivell mundial. Aquest patogen afecta a la majoria d'espècies i varietats de cítrics, causant l'aparició de depressions necròtiques en l'escorça i la caiguda prematura dels fruits. La conca del Mediterrani està encara exempta d'aquesta greu malaltia, per la qual cosa la Comissió Europea va establir mesures fitosanitàries específiques per a prevenir la seua introducció.

En 2015, la Comissió Europea va sol·licitar a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) una nova avaluació sobre la taca negra després de la recent publicació d'informació científica sobre aquesta malaltia. Concretament, l'EFSA va revisar un article publicat per investigadors de l'IVIA i la Universitat de València (European Journal of Plant Pathology 143:69) i un altre per investigadors de Sud-àfrica, Austràlia i EUA (Crop Protection 75:104). Després d'una exhaustiva revisió d'aquests treballs, EFSA es reafirma en el seu informe anterior i recomana que es mantinguen les mesures fitosanitàries per a evitar la introducció de la taca negra a Europa. A partir de l'estudi de l'IVIA, EFSA conclou que la taca negra va aparèixer a Sud-àfrica en àrees càlides i plujoses, però posteriorment es va estendre a regions àrides de molt baixa pluviometria, similars a les de la conca mediterrània.

El cas de la taca negra dels cítrics posa de manifest la importància de l'activitat científica en el context fitosanitari internacional i la prevenció de malalties exòtiques.

Informació en anglés relacionada: