Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere El CTP de l'IVIA avalua nous tractaments no contaminants per al control de les podridures de postcollita dels cítrics

El CTP de l'IVIA avalua nous tractaments no contaminants per al control de les podridures de postcollita dels cítrics

El Centre de Tecnologia Post-recol·lecció (CTP) de l'IVIA dedica una de les seues línies d'investigació al control integrat no contaminant de malalties de postcollita (CINCEP). Respecte als cítrics, un dels seus objectius és el control de les podridures verda, blava i amarga -causades respectivament pels fongs patògens Penicillium digitatum, Penicillium italicum i Geotrichum citri-aurantii- mitjançant additius alimentaris o substàncies reconegudes com a segures (GRAS), com a alternatives a l'ús de fungicides químics convencionals. Recentment, la prestigiosa revista International Journal of Food Microbiology ha publicat els resultats obtinguts per nostre centre en l'avaluació de la idoneïtat d'additius alimentaris a base de sofre.

Després de seleccionar en estudis in vitro els additius i les concentracions més efectives, en posteriors estudis in vivo, amb taronges inoculades artificialment amb els patògens, es va observar que el metabisulfito de sodi (SMBS, E-223) i el metabisulfito de potassi (PMBS, E-224), aplicats en banys de 60 o 120 s en solucions aquoses a 20 i 50 mm a temperatura ambient, van reduir significativament la incidència i la severitat de les podridures verda i blava, mostrant, per tant, potencial per al control no contaminant d'aquestes malalties. Per contra, aquests tractaments no van resultar efectius contra la podridura amarga. Així mateix, tractaments amb les sals sulfat d'alumini (AlS; E-520) i sulfat d'alumini i potassi (AlPS, E-522) no van controlar cap de les tres malalties estudiades.

Aquests resultats posen de manifest l'interés que tractaments de postcollita amb els additius alimentaris SMBS i PMBS poden tindre per al sector dels cítrics, com a noves eines de CINCEP, per al maneig de les podridures verda i blava, i obrin la porta a futurs estudis per al seu possible registre i implementació comercial.

Aquesta investigació ha sigut duta a terme per l'equip format per la Dra. V. Martínez-Blay, la Sra. V. Taberner i la Dra. M.B. Pérez-Gago, sota la coordinació del Professor Lluís Palou, i porta per títol Control of major citrus postharvest diseases by sulfur-containing food additives.

Poden accedir a més informació sobre aquesta publicació en el repositori institucional de l'IVIA i a la pàgina web de l'editor.