Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere El fred hivernal com a factor limitador de la producció de fruiters

El fred hivernal com a factor limitador de la producció de fruiters

Els arbres fruiters de fulla caduca necessiten acumular, durant l'hivern, un nombre mínim d'hores de fred (HF)  per a la ruptura del repòs i començar l'eixida de la letargia. Cada espècie fruitera, i dins de l'espècie, cada varietat, necessita acumular eixa quantitat mínima. Està generalment acceptat que les temperatures eficaces per a la ruptura del repòs són aquelles que estan davall el llindar de 7.2 ºC (45 ºF); habitualment s'arrodoneix a 7 ºC.

Es discutible la data d'inici i final del període per al recompte de HF. En aquestes latituds de clima mediterrani es proposen 3 dates per a l'inici del recompte:

  1. L'1 de novembre.
  2. La data de la 1ª gelada.
  3. La data mitjana del 50% de la caiguda de la fulla. Així, en els darrers anys els agricultors estan donant tractament amb coure a dosis altes per a provocar la caiguda de les fulles en el mes d'octubre-noviembre i començar a acumular HF.

Encara que és difícil fixar el final del període, es manegen les següents dates:

  1. L'1 de febrer en les zones temperat-càlides.
  2. El 15 de febrer en les zones temperades.
  3. L'1 de març en les zones continentals.

El Servei de Tecnologia del Reg de l'IVIA rep dades de 55 estacions meteorològiques distribuïdes en la CV i ha realitzat la comparació d'hores fred (HF) d'aquest últim període hivernal (considerant el període des de l'1 de novembre fins al 15 de febrer) respecte a mitjana dels últims 15 anys. Els resultats obtinguts es reflecteixen en el següent quadre (per a cadascuna de les estacions meteorològiques):

Es posa de manifest que, excepte l'estació meteorològica de Segorbe on les HF han estat per sobre de la mitjana, en la resta han sigut significativament més baixes de la mitjana.

El problema es complica perquè els fruiters no solament necessiten una quantitat de HF, sinó que, a més, aquestes siguen de qualitat; en el sentit que quan ocorren períodes d'elevades temperatures durant l'hivern resten HF de les acumulades. Així, es considera que aproximadament una hora amb temperatura de 19 ºC resta 0.5 *HF; 21 ºC resten 1 *HF; a 22 ºC es produeixen -1.5 ºC; 23 ºC provoquen -2 HF, etc.

Aquest hivern hi ha hagut poques HF i, a més, de baixa qualitat.

Efectes de les altes temperatures hivernals:

  1. Avançament de la floració amb el consegüent risc per a l'ocurrència de les gelades.
  2. Despreniment i caiguda de les gemmes de flor provocant una reducció de la collita (més freqüent en presseguer i albercoquer).
  3. Avortament de flors, alteracions en el desenvolupament del pol·len, mala fecundació i un deficient quallat del fruit. Increment de la "caiguda de quallat" (caiguda de fruitets).
  4. Irregularitats en la brotació. En un mateix arbre poden trobar gemmes de flor i fusta sense obrir, fulles i brots.

Les necessitats de fred hivernal de les diferents espècies fruiteres és molt variable depenent de la varietat conreada, del seu estat fisiològic i nutricional, de les restants condicions climàtiques, etc., però es pot fer la següent classificació general:

  1. Espècies amb elevades necessitats (majors de 700 HF): Pomer, perera, prunera europea, cirerer dolç, castanyer, noguera i vinya.
  2. Espècies amb necessitats mitjanes (entre 400 i 700 HF): Varietats de perera, avellaner, olivera, prunera japonesa, albercoquers i presseguers tardans.
  3. Espècies amb baixes necessitats (menors de 400 HF): Ametler, varietats de: nectarina, presseguer, albercoquer i pruneres primerenques, figuera i codonyer.

 

Repercusió de la falta de hores fred en els camps d'experimentació d'ametler en l'IVIA

Floració de l'ametler en el camp d'experiències de Llíria en relació amb anys anteriors:

 

Varietats

Any 2014

Any 2015

Any 2016

Desmayo

50% Floració (12/02/2014)

Caiguda pétals (14/02/2015)

95% Floració (20/01/2016)

Planeta

30% Floració (12/02/2014)

95% Floració (14/02/2015)

5% Floració (20/01/2016)

Doble Fina

5% Floració (12/02/2014)

50% Floració (14/02/2015)

Pétals visible (20/01/2016)

Marcona

2% Floració (12/02/2014)

30% Floració (14/02/2015)

Sépals visible (20/01/2016)

 

S'observa que hi ha unes tres setmanes d'avançament de la floració respecte de l'any 2015 i unes quatre setmanes d'avançament respecte de l'any 2014.

La informació facilitada ha sigut elaborada pel Servei de Tecnologia del Reg i la Secció de Fruiticultura del SDT, ambdues unitats de l'IVIA, coordinades per Luis Bonet i José Malagón, respectivament.