Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Jornades cientificotècniques sobre el futur de la investigació agroalimentària

Jornades cientificotècniques sobre el futur de la investigació agroalimentària

Resum de la jornada celebrada en l'IVIA el dijous 17 de gener de 2019

Mesa "La biotecnologia i el seu impacte en l'agricultura"

Moderadora: María Luisa Badenes, IVIA

Participants:

  • Diego Orzáez, IBMCP-CSIC
  • Belém Picó, Universitat Politècnica de València
  • Salvador Herrero, Universitat de València
  • Aurelio Gómez, Universitat Jaume I

Mesa "Sostenibilidad ambiental de l'agricultura"

Moderador: Rodolfo Canet, IVIA

Participen:

  • Carlos Rad, Universitat de Burgos
  • J. Antonio Gómez, Universitat de Córdoba
  • Engracia Madejón, Institut de Recursos Naturals de Sevilla (CSIC)
  • Salvador Calvet, Universitat Politècnica de València

Mesa La biotecnologia i el seu impacte en l'agricultura.

Els participants de la taula van exposar la seua visió sobre les oportunitats que brinden les noves eines biotecnològiques. Després d'una exposició divulgativa sobre les eines d'edició genètica dirigida CRISPR/Cas9 i el seu enorme potencial en l'agricultura del futur, es van explicar diversos avanços científics basats en la biotecnologia que permeten mitigar els efectes del canvi climàtic, millorar el control biològic de plagues o optimitzar l'ús dels recursos genètics en benefici de tots els països amb independència del seu actual desenvolupament tecnològic.

En el debat es van discutir les conseqüències de la resolució del Tribunal de Justícia Europeu, ordenant aplicar les disposicions sobre Organismes Modificats Genèticament a les tècniques CRISPR/Cas9, i els seus efectes sobre la competitivitat futura de la investigació i de la producció d'aliments a Europa. Així mateix, es va reconéixer la importància que els científics donen a conéixer de manera més intel·ligible a l'opinió pública els avantatges i desavantatges que poden tindre aquestes tecnologies, de manera que les actuacions polítiques es fonamenten en dades objectives.

Mesa Sostenibilitat ambiental de l'agricultura

La taula va començar amb la visió dels ponents sobre els principals temes que marcaran els programes d'I+D dels pròxims anys, en els quals existirà una obligada integració i multidisciplinarietat dels estudis de sostenibilitat en el seu triple vessant social, econòmica i ambiental. Aquesta dota als projectes d'investigació d'unes característiques pròpies, especialment un necessari enfocament *multiactor i un marc temporal més ampli que el que es considera actualment. La necessitat d'aquest enfocament integrat va portar a debatre sobre la participació de les empreses en la investigació sobre sostenibilitat ambiental. Si bé la conservació del medi ambient suposa una necessària adaptació a les pràctiques més sostenibles, confereix avantatges competitius enfront de productors de zones menys desenvolupades i és també una oportunitat de negoci per a nous productes i serveis.

Així mateix, es va discutir sobre la necessitat o no de la investigació conjunta públic-privada, així com l'existència de clàusules de confidencialitat i la seua repercussió sobre la carrera científica dels investigadors, sobre el lideratge que han d'assumir els investigadors, o la forma més adequada d'equilibrar els tres vessants de la sostenibilitat. 

Foto Jornada 17-01