Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Els nous recobriments comestibles allarguen la vida del caqui mínimament processat

Els nous recobriments comestibles allarguen la vida del caqui mínimament processat

Investigadors de l'IVIA (Centre de Tecnologia Post-recol·lecció) en col·laboració amb la Universitat Cardenal Herrera-CEU desenvolupen nous recobriments comestibles a força de pectina amb capacitat antioxidant i antimicrobiana per al caqui ‘Rojo Brillante' fresc tallat. Actualment, l'ús de recobriments comestibles és potser la tècnica més nova i prometedora per a allargar la vida útil d'aquests productes. La comercialització de fruites i hortalisses fresques, netes, trossejades i envasades per al seu consum (productes mínimament processats o frescos tallats) s'ha incrementat de forma considerable durant els últims anys. No obstant açò, l'èxit comercial d'aquests productes està limitat principalment per l'emmarroniment enzimàtic, la pèrdua de fermesa i el creixement microbià.

En aquest sentit, el treball publicat recentment en la prestigiosa revista científica internacional Postharvest Biology and Technology per aquest equip d'investigadors aborda el desenvolupament de recobriments comestibles a força de pectina. L'article presenta l'efecte de diferents agents antimicrobians incorporats a un recobriment comestible prèviament optimitzat en l'emmarroniment enzimàtic, la qualitat sensorial (visual i sabor) i la qualitat microbiològica (creixement de microorganismes aerobis mesòfils i psicròfils, floridures i llevats) de caqui tallat durant 9 dies d'emmagatzematge a 5ºC.

A més, atés el major risc de contaminació d'aquests productes durant la manipulació i processament, també s'aborda el control dels principals patògens de transmissió alimentària associats a aquests productes (Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis i Escherichia coli O157:H7) en fruita tallada i artificialment inoculada.

En general, els recobriments comestibles més efectius van inhibir el creixement de microorganismes aerobis mesòfils i van mantenir la qualitat visual per sobre del límit de comercialització durant l'emmagatzematge, sense afectar negativament el sabor global del caqui 'Rojo Brillante' fresc tallat, a més de reduir la població dels patògens humans estudiats.

Accés a l'article complet

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415301290