Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Actualitat

Ves enrere Mapes de riscos de malaties causades per Xylella fastidiosa en cas d'introducció del bacteri a la Comunitat Valenciana

Mapes de riscos de malaties causades per Xylella fastidiosa en cas d'introducció del bacteri a la Comunitat Valenciana

El bacteri Xylella fastidiosa, recentment detectada en les Illes Balears, és una de les principals amenaces per a importants cultius de la Comunitat Valenciana. S'han descrit diferents subespècies i tipus genètics de X. fastidiosa que poden causar malalties molt greus en una àmplia gamma d'hostes, entre ells les plantes llenyoses com a olivera, ametler, cítrics i vinya.

El desenvolupament epidèmic de les malalties causades per X. fastidiosa sembla veure's afectat per les baixes temperatures hivernals, que limiten la multiplicació del bacteri en la planta i l'activitat dels vectors que la transmeten.

El Professor Alexander H. Purcell, de la Universitat de Califòrnia Berkeley, va proposar uns criteris de risc per a la malaltia de Pierce de la vinya, causada per X. fastidiosa (https://www.plantmanagementnetwork.org/pub/php/research/2008/pierces/). Aquests criteris estan basats en llindars de temperatures mínimes hivernals, i s'han utilitzat en diferents països per a estimar l'impacte potencial de les malalties causades per aquest bacteri.

L'IVIA ha obtingut els mapes climàtics de riscos per al desenvolupament de malalties causades per X. fastidiosa para tot el territori de la Comunitat Valenciana, utilitzant els criteris del Prof. Purcell. S'ha emprat per a açò informació de la base de dades WorldClim, amb valors mitjana de temperatura per al període 1950-2000 interpolats a una resolució d'1 km2.

Encara que es tracta encara de resultats preliminars, els mapes proporcionen una primera aproximació de les àrees amb clima potencialment més favorable per al desenvolupament d'aquestes malalties, en el cas que el bacteri X. fastidiosa s'introduïra en el nostre territori.