Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

EnViRoS

EnViRoS

Logo Horizonte 2020

 

 

 

 

 

 

 

Opportunities for an Environmental-friendly Viticulture: optimization of water Management and introduction of new Rootstocks and Scion genotypes

(Estudi de les oportunitats per a una viticultura respectuosa amb el medi ambient: optimització del maneig del reg i introducció de nous patrons i varietats)

 

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE I OBJECTIUS 

La producció de raïm per a vinificació es troba entre una de les activitats agrícoles més importants des del punt de vista econòmic a la regió mediterrània. Sota un escenari de canvi climàtic, i una major consciència social sobre l'impacte ambiental, i de salut pública que generen aquestes activitats agrícoles, ens imposen realitzar un major esforç en el desenvolupament d'enfocaments sostenibles.

El canvi climàtic està afectant la disponibilitat dels recursos hídrics, la qual cosa comporta un augment de la competència per l'ús de l'aigua des de diferents sectors productius i de consum. Per tant, la conservació dels recursos hídrics, a través de la reutilització d'aigües residuals en l'agricultura, és una alternativa cada vegada més interessant. D'altra banda, la gran quantitat de plaguicides que s'apliquen en la viticultura moderna amenaça la seua sostenibilitat, la qual cosa fa plantejar-nos el repte de minimitzar la seua aplicació o fins i tot la seua eliminació.

El principal objectiu del projecte és la millora de la sostenibilitat en la producció de raïm de vinificació, centrant-se en aspectes com:

(i)               l'optimització de l'eficiència de l'ús de l'aigua de reg,

(ii)              la introducció de nous portaempelts tolerants a la salinitat, la sequera i adaptats a l'ús d'aigües procedents de depuradores, i

(iii)             la introducció de noves varietats de vinya resistents a malalties.

Els resultats d'aquest projecte podran aportar coneixement, i estratègies en l'adaptació de la viticultura de la Comunitat Valenciana a les noves condicions imposades pel canvi climàtic.

 

 

PARTICIPANTS 

A més de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, en aquest projecte participen altres centres científics europeus relacionats amb la investigació viticultura.

-          Universitat de Udine (Italia)

-          Institut de les ciències de la vinya i del vi (Bordeus, França)

-          Universitat Ben-Gurion (Israel)

-          Centre Nacional de Biologia (Eslovènia)

-          Universitat Nova Gorica (Eslovènia)

Per part de l'IVIA participa el Dr. José Miguel de Paz, expert en salinitat del Centre per al Desenvolupament de l'Agricultura Sostenible- CDAS, en col·laboració amb Sr. Luis Bonet, Cap del Servei de Tecnologia del Reg. La seua missió és avaluar la resistència a la sequera, i la tolerància a la salinitat de nous portaempelts desenvolupats en la Universitat de Milà amb la varietat de raïm Monastrell.

 

COFINANÇAMENT

Aquest projecte ha sigut aprovat en la convocatòria Arimnet2 del 7é Programa Marc de la Unió Europea, cofinançat amb 675 000€ per la Comissió Europees i l'Institut Nacional d'Investigacions i tecnologia Agrària i Agroalimentària-INIA

 

DURACIÓ: 36 MESESOS

DATA DE COMENÇAMENT: JUNY 2017

MÉS INFORMACIÓ: