Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

DESTAQUEM

L'IVIA avança en la protecció del cultiu de tomaca: Mecanismes de defensa de la planta per a reduir el mal en planta provocat per Nesidiocoris tenuis

L'IVIA avança en la protecció del cultiu de tomaca: Mecanismes de defensa de la planta per a reduir el mal en planta provocat per Nesidiocoris tenuis


 

Un estudi recent publicat en Biological Control liderat per investigadors de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i amb la col·laboració de la Universitat de Bolonya, ha revelat que l'activació de les defenses en les plantes de tomaca mitjançant el volàtil de fulla verda (Z)-3-hexenil propanoato [(Z)-3-HP] pot reduir el mal causat pel depredador zoofitòfag Nesidiocoris tenuis. Encara que este agent de control biològic és altament eficaç contra diverses plagues del cultiu de tomaca degut a la seua polifagia i capacitat depredadora, el seu comportament fitòfag pot resultar problemàtic, ocasionant danys significatius com la deposició de callosa i la mort cel·lular en les plantes. Estos efectes poden obstruir el transport de nutrients i provocar avortaments florals o el pansiment de brots tendres.

En este estudi s'ha comprovat com l'exposició de les plantes de tomaca al (Z)-3-HP activa mecanismes defensius, regulant l'expressió de gens relacionats amb la síntesi i degradació de callosa. Este procés reduïx la quantitat de callosa depositada en els teixits de la planta, la qual cosa és crucial per a limitar el mal tissular i mantindre la funcionalitat del sistema vascular de la planta. A més, s'ha observat que l'exposició al (Z)-3-HP desencadena una resposta molecular significativa en les plantes, incloent-hi l'augment de les defenses antioxidants a través de la regulació a l'alça de gens que codifiquen enzims com el ascorbato peroxidasa i les glutatió S-transferases. Estos enzims són crucials per a neutralitzar les espècies reactives d'oxigen (ROS) i gestionar eficaçment l'estrés oxidatiu. Això contribuïx a la resistència de les plantes enfront de l'atac de fitòfags i reforça els mecanismes de reparació tissular necessaris per a la recuperació i continuïtat del creixement normal de les plantes.

El present estudi ha sigut parcialment finançat per l'Agència Espanyola d'Investigació del Ministeri d'Economia i Competitivitat d'Espanya (PID2020-113234RR-I00 i PRE2021-100879) i per l'IVIA-GVA (Projecte "Sostenible": IVIA-52202B, cofinançat pel Programa FEDER 2021-27). La col·laboració entre l'IVIA i la Universitat de Bolonya ha sigut possible gràcies al Programa d'Investigació Cooperativa de l'OCDE.

Poden accedir al text complet d'este estudi en ReDIVIA, el repositori institucional de l'IVIA.


 

L'IVIA i la Universitat de Florida col·laboren en l'ús de brassionesteroides per a combatre i retardar la infecció per Huanglongbing (HLB)

L'IVIA i la Universitat de Florida col·laboren en l'ús de brassionesteroides per a combatre i retardar la infecció per Huanglongbing (HLB)

Logo Unión Europea
 

Un estudi recent publicat en la revista Plants per investigadors del Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i la Universitat de Florida (UF) ha demostrat que el tractament amb homobrassinolide (HBr) pot retardar significativament la progressió de la malaltia Huanglongbing (HLB), també coneguda com "enverdiment dels cítrics", en arbres joves de taronja dolça (Citrus sinensis).

Esta malaltia devastadora ha afectat considerablement la indústria citrícola global, especialment a Florida, on la infecció per HLB ha reduït dràsticament la producció de cítrics. Els arbres tractats amb HBr van mostrar una taxa d'infecció per HLB del 25% als sis mesos de ser tractats, en comparació amb una taxa d'infecció del 100% en els arbres no tractats. L'estudi revela que el tractament amb HBr induïx una resposta immune en els arbres i afecta negativament a la instalació i la supervivència del psílid asiàtic dels cítrics, Diaphorina citri, vector principal del HLB. La troballa és prometedora per a la indústria citrícola, i oferix una nova ferramenta per a millorar la resiliència dels arbres joves enfront del HLB. Els investigadors suggerixen que els tractaments amb HBrs podríen integrar-se en estratègies de maneig integrat de plagues i malalties, destacant la necessitat d'investigar més sobre els seus mecanismes d'acció i el paper potencial en estratègies de gestió agronòmica més àmplies.

Encara que este avanç no representa una solució completa al HLB, confirma que és una bona opció per a protegir els arbres joves després d'eliminar les Cobertes Protectores Individuals (IPCs) a Florida, la qual cosa pot prolongar la vida útil dels arbres infectats per HLB.

Esta col·laboració internacional de la Dra. Pérez-Hedo i el Prof. Urbaneja amb el Dr. Alférez de la UF s'ha estés a la Comunitat Valenciana, on l'IVIA dins de la seua línia d'investigació preventiva enfront de l'arribada del HLB ha iniciat assajos de camp per a avaluar l'efecte i la integració dels tractaments amb HBrs en els sistemes productius actuals de cítrics a la regió.

Este treball ha rebut finançament de l'IVIA de la GVA (Sostenible: IVIA-52202F cofinançat pel Programa Operatiu FEDER 2021-27), de la Citrus Research and Development Foundation (22-003), del USDA NIFA SCRI (2022-70029-38481) i de l'Agència Espanyola d'Investigació del Ministeri d'Economia i Competitivitat d'Espanya (PID2020-113234RR-I00). La col·laboració entre l'IVIA i la Universitat de Florida ha sigut possible gràcies a les beques atorgades pel Ministeri d'Universitats a través de la Fundació Fulbright (CAS21/00544 i PRX21/00719).

Poden accedir al text complet d'este estudi a ReDIVIA, el repositori institucional de l'IVIA.

Foto proyecto brasinoesteroides
 

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

Investigadors de l'IVIA participaran en la jornada “Revolució agraria amb tecnologies disruptives” dins el programa Innotransfer

La inteligencia artificial i la digitalitzación han revolucionat la forma en què es gestionen els processos agrícoles. Actualment, els professional de l'agricultura poden monitoritzar eficientment variables clau com el clima, la qualitat del sol o l'evolució dels cultius. Este enfocament tecnològic permet una presa de decisions argumentada en base a dades exactes, el que conduix a una producció més sostenible, rentable i resilient davant els desafiament climàtics i ambientals.

Estes noves tecnologies i el seu impacte en l'agricultura seran l'eix temàtic sobre el que tractarà la jornada "Revolució agrària amb tecnologies disruptives" que es durà a terme en Espaitec, dins el programa Innotransfer, el pròxim dijous, 25 d'abril de 2024.

En la Mesa de debat, dedicada a la tecnologia i investigació agrària en la Comunitat Valenciana, participarà el Professor José Blasco, coordinador del Centre d'Agroenginyeria de l'IVIA. La seua intervenció tractarà sobre els projectes que du endavant el nostre centre desenvolupant ferramentes digitals com la intel·ligència artificial, sensors avançats per a adquirir dades masives dels cultius, o robots que permeten automatitzar les tasques agrícoles. En esta mesa partiparà també D. Raúl Montoliu, coordinador del grup en Intel·ligencia Artificial aplicada y Anàlisi de Dades de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT UJI) i D. Raúl Hussein, responsable del departament de Serveis d'Anàlisi de Dades Avançat de l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI). Poden accedir al programa de l'event i al formulari d'inscripció en el següent enllaç https://acortar.link/gWjmlS

Imatge Innotransfer 2024