Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Publicador de continguts

Ves enrere Seminari cientificotècnic: Les varietats tradicionals d'hortalisses en l'agricultura valenciana actual

Seminari cientificotècnic: Les varietats tradicionals d'hortalisses en l'agricultura valenciana actual

  • Ponent: Dr. Salvador Soler (Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV)- Biotecnologia, E.T.S.I. Agronòmica i Medi Rural
  • Lloc: Sala d'Actes de l'IVIA
  • Data: 29 de novembre de 2019, 13:00 h.
  • Resum:

València, amb una extensa i dilatada tradició hortícola, compta amb un valuós patrimoni constituït per una gran diversitat de varietats tradicionals d'hortalisses. Aquestes són el fruit de l'adaptació a variades condicions agroclimàtiques, d'una banda, i de la selecció aplicada pels agricultors en cada localitat, per una altra.

Una de les formes més eficients de conservació d'aquestes varietats tradicionals és posar-les en valor mitjançant la recuperació de la seua explotació comercial i, alhora, contribuir al manteniment de la rendibilitat agrària dels agricultors.

Els consumidors valoren de forma creixent la qualitat interna de les hortalisses en lloc de l'aspecte exterior dels productes. Aquesta situació es veu afavorida per la deficient qualitat organolèptica de la majoria de les varietats comercials com, per exemple, la tomaca. Així, actualment ja hi ha associacions d'agricultors implicades en la producció de determinades varietats tradicionals de tomaca que estan aconseguint molt bons resultats econòmics en poder posar en mercats un producte amb una qualitat externa impecable. És el cas, per exemple, de la coneguda tomaca tipus "valenciana", el tipus "de penjar", però també el nostre conegut "Garrofó", la bajoca "Peladilla de Viver" o el "Meló d'Or d'Ontinyent", entre altres.

No obstant això, malgrat la gran riquesa de varietats tradicionals de diferents hortalisses valencianes és necessari aprofundir en la caracterització i millora d'aquests recursos *fitogenéticos, contribuint d'aquesta manera a la seua valorització.

Imagen seminario Salvador