Actualitat

Avanç en la recuperació de la Gallina Valenciana de Chulilla

 

L'IVIA, a través del seu Centre d'Investigació i Tecnologia Animal situat a Segorbe, i en col·laboració amb la Universitat CEU-Cardenal Herrera, contribueix al programa de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de recuperació de la Gallina Valenciana de Chulilla, única raça reconeguda de gallines autòctones de la Comunitat Valenciana, en perill d'extinció.

Aquesta raça és de gran interès pel seu valor gastronòmic i per la seua resistència a malalties. El futur d'aquesta raça va a anar lligat a una major presència en la societat valenciana, garant del seu patrimoni etnogràfic i que vol seguir gaudint dels sabors tradicionals. La Gallina Valenciana de Chulilla ha sigut ja inclosa en l'Arca del Gust de la iniciativa ecogastronómica Slow Food de València.

El recurs a la biotecnologia reproductiva és d'especial interès en les races en perill d'extinció o d'especial protecció, ja que el semen congelat garanteix la biodiversitat i la seguretat en cas de problemes sanitaris generalitzats. El semen congelat manté la seua capacitat fecundadora durant un període de temps il·limitat, la qual cosa permet separar els moments d'obtenció i d'ús del semen en el temps i en l'espai, per la seua pràcticament il·limitada durada i la seua facilitat de transport.

Com a resultat del treball de l'IVIA, es torna a produir ous fèrtils, pollets i polletes per a la seua distribució des de l'Associació de Criadors de Gallines de Raça Valenciana de Chulilla (CHULIVAL), a fi d'incrementar el cens d'aquesta població en els galliners valencians.

El semen congelat representa una millora important en el procés de conservació d'aquesta raça de protecció especial.


Enllaços:
CHULIVAL: http://www.chulival.com
CITA-IVIA: http://www.ivia.gva.es/centro-de-tecnologia-animal

Pollitos de Gallina Valenciana de Chulilla

Pollets de raça Gallina Valenciana de Chulilla nascuts per inseminació artificial.

3 pollitos nacidos de semen congelado

Gel, Fred i Neu, primers pollets nascuts de semen congelat de galls de la raça Gallina Valenciana de Chulilla inseminant gallines comercials.