Actualitat

Identificats 3000 nous gens en el genoma dels cítrics

Científics de l'IVIA identifiquen 3000 nous gens en el genoma dels cítrics

Amb l'utilització de tècniques d'última generació (RNA-Seq), hem analitzat el transcriptoma de 13 espècies de cítrics, entre les quals es troben les varietats comercials més importants, com les taronges (Washington Navel), les mandarines (Clemenules), els llimons (Fi), les aranges (Star Ruby) i les llimes (Llima Mexicana), així com patrons de gran rellevància (Poncirus i Cleòpatra).

Aquesta anàlisi ha permès la identificació de 3000 nous gens en el genoma dels cítrics, que es descriuen per primera vegada en aquestes espècies, alguns d'ells amb funcions de gran rellevància. Açò ha sigut possible gràcies a la varietat d'espècies emprades en l'estudi, amb representants dels grans grups filogenètics de cítrics, algunes de les quals mai havien sigut estudiades fins ara.

A més, aquest és el primer treball que aborda l'expressió gènica en fulles, arrels, escorça i flors. Fins ara tots els estudis s'havien centrat en l'estudi del fruit i dels processos d'infecció, per la qual cosa el nostre treball aporta una nova perspectiva sobre el genoma dels cítrics i la seua expressió en diferents espècies, òrgans i teixits.

Molts d'aquests gens intervenen en processos fonamentals del metabolisme dels cítrics, per la qual cosa podran ser usats com a diana per a la millora agrària i el disseny de noves varietats amb valor comercial afegit.

Aquests resultats es van presentar en el "Plant and Animal Genome Conference XXIII" en San Diego (EUA), el congrés més important del món en genòmica de plantes, i s'han publicat en la prestigiosa revista "Plant Biotechnology Journal", que mostra una figura del nostre article en el seu nombre de Març.

Accés a l'article complet en anglés: http://goo.gl/tsXVez
 
 
Portada de Plant Biotechnology Journal: