Actualitat

Els nous recobriments comestibles allarguen la vida del caqui mínimament processat

Investigadors de l'IVIA (Centre de Tecnologia Post-recol·lecció) en col·laboració amb la Universitat Cardenal Herrera-CEU desenvolupen nous recobriments comestibles a força de pectina amb capacitat antioxidant i antimicrobiana per al caqui ‘Rojo Brillante' fresc tallat. Actualment, l'ús de recobriments comestibles és potser la tècnica més nova i prometedora per a allargar la vida útil d'aquests productes. La comercialització de fruites i hortalisses fresques, netes, trossejades i envasades per al seu consum (productes mínimament processats o frescos tallats) s'ha incrementat de forma considerable durant els últims anys. No obstant açò, l'èxit comercial d'aquests productes està limitat principalment per l'emmarroniment enzimàtic, la pèrdua de fermesa i el creixement microbià.

En aquest sentit, el treball publicat recentment en la prestigiosa revista científica internacional Postharvest Biology and Technology per aquest equip d'investigadors aborda el desenvolupament de recobriments comestibles a força de pectina. L'article presenta l'efecte de diferents agents antimicrobians incorporats a un recobriment comestible prèviament optimitzat en l'emmarroniment enzimàtic, la qualitat sensorial (visual i sabor) i la qualitat microbiològica (creixement de microorganismes aerobis mesòfils i psicròfils, floridures i llevats) de caqui tallat durant 9 dies d'emmagatzematge a 5ºC.

A més, atés el major risc de contaminació d'aquests productes durant la manipulació i processament, també s'aborda el control dels principals patògens de transmissió alimentària associats a aquests productes (Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis i Escherichia coli O157:H7) en fruita tallada i artificialment inoculada.

En general, els recobriments comestibles més efectius van inhibir el creixement de microorganismes aerobis mesòfils i van mantenir la qualitat visual per sobre del límit de comercialització durant l'emmagatzematge, sense afectar negativament el sabor global del caqui 'Rojo Brillante' fresc tallat, a més de reduir la població dels patògens humans estudiats.

Accés a l'article complet

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925521415301290