Actualitat

Nou article sobre recobriments comestibles per evitar minves postcollita

Un nou article científic dels investigadors del Centre de Post-recolecció de l'IVIA sobre els recobriments comestibles com a eines per al Control Integrat No Contaminant de Malalties Postcollita (CINCEP).

Els principals minvaments econòmics en postcollita de cítrics són conseqüència de pèrdues de pes, malalties fúngiques, alteracions fisiològiques i plagues de quarentena. Per a minimitzar-les, es recorre a la conservació frigorífica i a tractaments postcollita amb fungicides químics convencionals, ceres sintètiques o combinacions d'ells. No obstant açò, l'aplicació massiva i continuada d'aquest tipus de tractaments és cada vegada més contestada per raons mediambientals i de salut. D'una banda, aquestes pràctiques generen residus químics de fungicides o ceres sintètiques i, per una altra, causen problemes al sector productor per la proliferació de ceps de fongs patògens resistents. Existeix, per tant, la necessitat de desenvolupar tractaments alternatius als fungicides. Entre ells, el desenvolupament de noves pel·lícules i recobriments comestibles naturals amb propietats antimicrobianes és un repte tecnològic per a la indústria i un camp de recerca molt actiu a tot el món.

En aquest article es revisen les propietats i la utilització del quitosano i altres recobriments comestibles. Compostos formulats mitjançant l'addició d'agents antifúngics a emulsions amb base de polisacàrids o proteïnes i lípids. En general, els ingredients antifúngics se seleccionen per la seua capacitat de controlar les principals podridures de postcollita de cítrics que són la verda i la blava, causades respectivament pels fongs Penicillium digitatum i Penicillium italicum, i inclouen productes químics naturals o de baixa toxicitat com a conservants i additius alimentaris, extractes vegetals o olis essencials i agents de control biològic com alguns ceps de llevats o bacteris amb poder antagònic.
Artícle complet en anglés