Actualitat

Seminario cientificotècnic: "Origen, evolució i domesticació dels cítrics. Un nou marc evolutiu per al gènere Citrus"

  • Ponent: Dr. Manuel Talón (Centre de Genòmica - IVIA)
  • Lloc: Saló d'Actes de l'IVIA
  • Data: Divendres 27 d'abril de 2018. 13:00 h.
  • Resum:

La dilatada i intricada història del cultiu dels cítrics ha fet que la seua genealogia, la seua filogènia i la seua taxonomia, basades en propostes antigues i conflictives, s'haja mantingut en un estat caòtic fins hui en dia. Afortunadament, la recent irrupció de la genòmica comparada ha proporcionat evidències per a discriminar les espècies "pures" de cítrics dels híbrids i mescles.

Les anàlisis genòmiques, filogenètics i biogeogràfics protegixen la proposta que el centre d'origen dels cítrics es localitza en els contraforts sud-est de l'Himàlaia, una regió que inclou l'est de l'Índia, el nord de Myanmar i l'oest de la província xinesa de Yunnan. Els cítrics van evolucionar durant el Miocé tardà a través d'una ràpida radiació del sud-est asiàtic que es correlaciona amb un dramàtic debilitament dels monsons. Les llimes australianes i la mandarina Tachibana es van separar més tard del continent durant el Pliocé primerenc i el Plistocé.

En conjunt, estes troballes tracen un nou marc evolutiu per a estos cultius fruiters, un escenari que desafia els actuals pensaments taxonòmics i filogenètics i apunta cap a una reformulació del gènere Citrus.

Puede ver la grabación del seminario en nuestro canal de vídeo.

Imagen seminario Manuel Talon