Actualitat

Científics de l'IVIA descobreixen un mecanisme de control genètic que regula maduració de varietats primerenques i tardanes de mandarina

El temps de recol·lecció és un tret amb gran rellevància econòmica en els cítrics, i la selecció de cultivars amb diferents períodes de maduresa de la fruita té un impacte notable en la quota de mercat. La generació de cultivars de maduració primerenca i tardana és un objectiu important per als productors de cítrics, per tant, la generació de coneixement sobre els mecanismes genètics que controlen el procés de maduració i que causa els fenotips primerencs i tardans és crucial.

El Dr. Javier Terol, del Centre de Genòmica de l'IVIA, ha dut a terme una investigació sobre la maduració de la fruita en Clemenules, la varietat primerenca Arrufatina i la varietat tardana Hernandina, utilitzant eines anàlisis del genoma i de l'expressió gènica (RNA-Seq), que aporta nous coneixements sobre el sistema de regulació d'aquestes. Aquesta investigació ha permés identificar un gen regulador que estaria involucrat en l'aparició dels fenotips primerenc i tardà de les esmentades varietats. Aquest treball contribueix a facilitar el desenvolupament de marcadors moleculars aptes per a la millora, que permetrà en un futur pròxim la selecció de varietats primerenques o tardanes en funció de les necessitats del mercat.

El Dr. Terol, va presentar els resultats de la seua investigació en la XXVII Plant and Animal Genome Conference (PAG) en Sant Diego (els Estats Units), que es va desenvolupar de 10 al 17 de gener d'enguany. El PAG és el major fòrum mundial dels projectes de genòmica vegetal i animal i reuneix a més de 3.000 científics i investigadors de plantes i animals d'interés econòmic, amb més de 130 expositors, 150 workshops, 1100 posters i més de 1800 abstracts.

L'article científic descrivint aquest treball ha sigut acceptat per a la seua publicació en la revista BMC Plant Biology, una de les més assenyalades en la seua àrea.

Imatge Javier Terol PAG