Actualitat

El nostre treball sobre la conservació de la raça Gallina Valenciana de Xulilla en el programa “Terra Viva” de À Punt

Una de les línies de treball del nostre Institut està relacionada amb la conservació dels recursos genètics animals i per això hem desenvolupat una intensa labor en la recuperació de l'única raça aviària autòctona reconeguda oficialment en la nostra Comunitat, que és la Gallina Valenciana de Xulilla.

El reportatge elaborat per al programa "Terra viva", de la cadena autonòmica À Punt, va donar a conéixer, de la mà del Dr. Ernesto Gómez, coordinador del Centre d'Investigació i Tecnologia Animal (CITA) l'origen de la raça i els processos necessaris per al seu reconeixement i conservació, entre els quals juga un paper fonamental el banc de germoplasma de l'IVIA.

La Dra. Eva Mocé, responsable de reproducció aviària del CITA, explica els treballs que es realitzen per a garantir la traçabilitat genètica, evitar els augments excessius de consanguinitat i aconseguir generar un banc de germoplasma amb semen congelat.

El reportatge es complementa amb els treballs pràctics de l'Associació de productors CHULIVAL i la descripció d'alguna de les característiques morfològiques i de producció d'aquesta raça autòctona en perill d'extinció.

Poden visualitzar el reportatge íntegre en el següent podcast

 

Imagen entrevista investigadora