Actualitat

Un pas importantíssim en el control biològic de vectors de HLB: Tamarixia dryi està reduint les poblacions de Tryoza erytreae a Canàries

Tryoza erytreae Del Guercio és un psílid que transmet la malaltia bacteriana del greening o huanglongbing (HLB). Encara que la malaltia no s'ha detectat a Espanya, el psílid es va detectar en 2002 a Canàries i en 2014 a Galícia i el nord de Portugal. L'aplicació de mesures de contenció per a evitar que aquest vector arribe a la les principals zones citrícoles de la Conca Mediterrània és d'importància extrema.

L'IVIA coordina juntament amb l'Institut Canari d'Investigacions Agràries (ICIA) un programa de control biològic que consisteix en la importació, cria i posterior alliberament a Canàries del parasitoide Tamarixia dryi Waterston, procedent de Sud-àfrica. Tamarixia dryi és un parasitoide altament específic de T. erytreae, que ha sigut utilitzat en altres zones citrícoles. Durant la tardor de 2017, diversos investigadors de l'IVIA van viatjar a Sud-àfrica per a estudiar i recol·lectar poblacions del parasitoide de diverses regions d'aquest país, que posteriorment es van introduir en els laboratoris de l'ICIA a Tenerife al desembre de 2017, on es va comprovar la seua eficàcia i especificitat. Posteriorment es va alliberar experimentalment en un únic punt a la Vall de Guerra en l'estiu de 2018.

El Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Aigües de Canàries ha realitzat prospeccions en més de 83 parcel·les de Tenerife per a valorar la distribució i eficàcia del parasitoide en l'arxipèlag, arribant a la conclusió que l'insecte s'havia establit en el 85,7% de les parcel·les, en altituds que van des del nivell del mar fins més de 900 m. A més, recentment s'ha pogut constatar que el parasitoide s'ha expandit de manera natural a altres illes amb presència de T. erytreae. Els nivells de parasitisme que s'han observat fins al moment són, en general, molt alts.

Aquest programa és el resultat d'una estreta col·laboració entre l'IVIA i l'ICIA i està cofinançat per l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (E-RTA 2015-00005-C06-00) dins del Pla Estatal d'I+D+I 2013-2016 i la Unió Europea (Projecte 727459 -TROPICSAFE dins del programa Horitzó 2020.

Més informació en https://bit.ly/2MBhUsi

Imagen video Tryoza