Actualitat

L'IVIA, la Universitat de València i la Universitat de Rutgers demostren que la gutació de les plantes és una font d'alimentació rica en nutrients per als insectes

Un equip multidisciplinari d'investigadors de l'IVIA, la Universitat de València i la Universitat de Rutgers ha demostrat que la gutació és una font d'alimentació rica en nutrients per als insectes. La gutació és un procés que ocorre en nombroses espècies de plantes i que consisteix en l'exsudació de xicotetes gotes aquoses en els marges de les fulles que succeeix en les nits amb alta humitat en el sòl.  L'estudi ha sigut publicat aquesta setmana en la prestigiosa revista "Proceedings of the Royal Society B", publicada per la Royal Society del Regne Unit.

Fins al moment la gutació era considerada una font d'aigua per als insectes, però el nou estudi ha mostrat que és rica en carbohidrats i conté proteïnes essencials per a moltes espècies d'insectes. Els investigadors van demostrar que insectes de tres famílies diferents i amb tipus d'alimentació diferents (dípters, vespes parasitoides i  crisòpids) van augmentar la seua longevitat i fecunditat en ser alimentats amb gotetes de la gutació durant tota la seua vida sota condicions controlades.

La investigació, que és fruit en part del treball que realitza la Unitat Mixta de Gestió Biotecnològica de Plagues que tenen l'IVIA i la Universitat de València, té importants implicacions agronòmiques perquè també s'ha demostrat que les plantes amb presència de gutació van duplicar l'abundància d'insectes beneficiosos. Aquest fet podria suposar la reducció de nombrosos problemes causats per les plagues (especialment les invasores) en els cultius. A més, de manera sorprenent, la gutació va estar present en els camps de nabius durant tota la temporada, la qual cosa podria ser important per a la conservació dels pol·linitzadors.

Accés al text complet de l'article en ReDivia, el repositori institucional de l'IVIA

Fenomen de gutació en nabiu amb cecidòmid al fons. 

Insecte (Chrysoperla carnea) alimentant-se de les gotes produïdes durant la gutació.