DESTAQUEM

« Ves enrere

Investigadors de l'IVIA publiquen en la revista Nature un estudi sobre l'origen i domesticació dels cítrics

Investigadors de l'IVIA publiquen en la revista Nature un estudi sobre l'origen i domesticació dels cítrics

Investigadors del Centre de Genòmica de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), han publicat en la revista Nature un estudi sobre l'origen i domesticació dels cítrics en el marc d'una col·laboració internacional.

Segons l'estudi, els cítrics es van originar en una àrea limitada per l'est de l'Índia, el nord de Myanmar i l'oest de Yunnan, basant-se els primers intents per domesticar estos fruits en la propagació asexual a través de llavors apomíctiques i la selecció deliberada de trets específics. Este procés va generar una xarxa complexa de parentiu entre els cítrics cultivats que va quedar registrada en els seus genomes.

Per tant, l'estudi oferix un escenari evolutiu nou per als cítrics que apunta directament a la reformulació del propi gènere dels cítrics i oferix indicis i senyals sobre els determinants dels trets desitjables en els fruits comestibles.

La informació generada permet la identificació dels fragments del genoma que controlen les característiques que van heretar les espècies de cítrics cultivades a partir de les espècies silvestres. Eixe coneixement ajudarà a detectar les dianes genètiques més efectives contra malalties devastadores com l'Huanglongbing i a desenrotllar estratègies i enfocaments per a la millora de varietats tolerants al canvi climàtic i de cultivars més deliciosos i nutritius.

L'IVIA desenvolupa un programa de millora de cítrics a fi de generar noves varietats de clementines i mandarines adaptades a les exigències actuals de sostenibilitat i tolerància al canvi climàtic i ha elaborat una metodologia per a determinar l'origen i l'evolució dels cítrics que ha permés desvelar algunes claus fonamentals per a entendre el seu procés de domesticació.

Per a l'estudi, els científics de l'IVIA han revisat la genealogia de les principals espècies de cítrics, remuntant el seu origen al Miocé tardà, fa uns 8 milions d'anys, en els estreps de l'Himàlaia.

Com a resultat del treball es planteja un nou escenari de l'origen, evolució, diversificació i dispersió dels cítrics derivat de l'anàlisi del genoma d'una àmplia gamma de tipus de cítrics.

El treball ha sigut cofinançat per l'INIA (Programa Estatal d'I+D+I Orientada als Reptes de la Societat, ref. RTA-00071-C06-01). Els autors agraïxen així mateix la col·laboració de Anecoop S. Coop., Eurosemillas S.A., Fundación RuralCaja GCM Variedades Vegetales A.I.E., Investigación Citrícola Castellón S.A y Source Citrus Genesis.. Més informació sobre esta publicació en el Repositori Digital de l'IVIA

Més informació sobre esta publicació en el Repositori Digital de l'IVIA.

Accés al text complet en Nature.