DESTAQUEM

« Ves enrere

Desenvolupem un nou recobriment antifúngic per al control de l'antracnosi dels cítrics. És comestible, no contamina, i no afecta a la qualitat postcollita del fruit.

Desenvolupem un nou recobriment antifúngic per al control de l'antracnosi dels cítrics. És comestible, no contamina, i no afecta a la qualitat postcollita del fruit.

El Centre de Tecnologia Post-recol·lecció (CTP) de l'IVIA dedica una de les seues línies d'investigació al desenvolupament de nous recobriments comestibles antifúngics per al control integrat no contaminant de malalties de postcollita (CINCEP). En el cas dels fruits cítrics, es treballa en la formulació i avaluació de recobriments capaços de substituir a les ceres comercials convencionals, formulades sovint amb fungicides químics de síntesis.

Recentment, la prestigiosa revista científica Coatings ha publicat els resultats obtinguts per nostre centre en el desenvolupament de recobriments comestibles antifúngics per al control de l'antracnosi, causada pel fong patogen Colletotrichum gloeosporioides, que provoca taques fermes i seques en els fruits cítrics i perjudica la seua comercialització.

Després de seleccionar les sals GRAS i les concentracions més efectives contra aquest patogen en estudis in vitro, es van formular recobriments comestibles a base de hidroxipropil metilcelulosa (HPMC) - cera d'abella (BW) i els més estables es van assajar in vivo amb mandarines ‘Nadorcott' i taronges ‘Valencia Late' inoculades artificialment amb el fong. Els recobriments formulats amb 2% de sorbato potàssic, 2% de benzoato sòdic o 2% de silicat potàssic van reduir fins a un 70% la severitat de la antracnosis, mostrant-se més efectius en mandarines que en taronges.

Posteriorment es va avaluar l'efecte en la qualitat físic-química i sensorial de taronges ‘Valencia Late' no inoculades i frigoconservades i es va observar que els recobriments, encara que no van disminuir significativament la pèrdua de pes, sí que van afectar l'atmosfera interna de la fruita - augmentant la quantitat de CO₂ i disminuint la d'O2 – i no van tindre efectes nocius en la qualitat global del fruit.

La innocuïtat d'aquests tractaments els fa interessants per al tractament de taronges i mandarines primerenques desverditzades amb etilé exogen, ja que aquestes resulten especialment susceptibles a l'antracnosi.

Aquests resultats posen de manifest l'ampli espectre d'acció de tractaments de postcollita amb recobriments d'aquest tipus i suposen una nova eina de CINCEP interessant per al sector dels cítrics.

Aquesta investigació ha sigut duta a terme per l'equip format per la Dra. V. Martínez-Blay, la Dra. M.B. Pérez-Gago, la Sra. B. de la Fuente y la Sra. R. Carbó, sota la coordinació del Professor Lluís Palou i porta per títol "Edible Coatings Formulated with Antifungal GRAS Salts to Control Citrus Anthracnose Caused by Colletotrichum gloeosporioides and Preserve Postharvest Fruit Quality".

Poden accedir a més informació i al text complet del treball en el repositori institucional de l'IVIA http://redivia.gva.es/handle/20.500.11939/6565

mandarinas ‘Nadorcott' inoculadas artificialmente con el hongo Colletotrichum gloeosporioides, causante de la antracnosis de los cítricos