DESTAQUEM

« Ves enrere

GOCITRUS desenvoluparà amb la participació de l'IVIA un protocol d'identificació de varietats de cítrics

GOCITRUS desenvoluparà amb la participació de l'IVIA un protocol d'identificació de varietats de cítrics

L'innovador projecte GOCITRUS pretén resoldre un dels principals problemes per al sector citrícola: la identificació i elecció adequada de varietats de cítrics. Per a això, es recorrerà a l'aplicació de noves tècniques d'identificació varietal basades en la genòmica.

El projecte, que compta amb Manuel Talón (coordinador del Centre de Genòmica de l'IVIA) com a investigador cap, obtindrà per a mediats de 2021 marcadors d'ADN per a identificar sense error el 25% de les varietats comercials existents de mandarines i el 10% de les de taronges.

GOCITRUS suposa en certa manera l'evolució o desenvolupament natural de Citruseq-Citrusgenn, projecte que va aconseguir la seqüenciació de més de 250 espècies de cítrics, patrons i varietats. Aquest important treball, unit al d'altres centres, permet a GOCITRUS comptar amb una base de dades que per a finals d'any abastarà ja un terç de les varietats comercials de cítrics existents.

També s'està desenvolupant en el marc del projecte, una aplicació en la qual els citricultors podran conéixer la millor combinació varietat-portaempelt. L'aplicació contindrà la informació de les fitxes varietals de l'IVIA i el calendari de recol·lecció que les agrupa. També inclourà les dades climàtiques mitjanes dels últims anys i alertarà a l'usuari si la parcel·la és especialment propensa a les gelades. A més, assistirà en l'elecció que millor s'adapte a les condicions climàtiques i les característiques de la terra. La informació s'anirà actualitzant cada campanya, permetent així simplificar i millorar el procés d'identificació i elecció de varietats.

Aquests avanços es van exposar el passat 8 de setembre en el Webinar GOCITRUS: Innovació i gestió varietal de cítrics, en el qual van participar a més de Manuel Talón; Isabel Bombal, Directora de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, del Ministeri d'Agricultura; Victoria Ibáñez, tècnica de Producció i Desenvolupament de Anecoop, i Carlos Baixauli, director del Centre d'Experiències de Cajamar.

Manuel Talón (IVIA), Victoria Ibáñez (Anecoop) i Carlos Baixauli (Centre

d'Experiències de Cajamar)