DESTAQUEM

« Ves enrere

L'IVIA participa en el projecte “DiKaCoVal” per a la millora de la competitivitat i la diversificació varietal del caqui

L'IVIA participa en el projecte “DiKaCoVal” per a la millora de la competitivitat i la diversificació varietal del caqui

El caqui s'ha convertit en un dels fruiters estratègics per a la Comunitat Valenciana i en la principal alternativa als cítrics. La seua quota exportadora superior al 70% ho situen com un dels cultius més rendibles de la Comunitat, però l'increment de l'oferta experimentat en els últims anys ha reduït aquesta rendibilitat. Per a posar solució a aquest problema ha sorgit el projecte "DiKaCoVal: Diversificació de la gamma varietal del caqui a la Comunitat Valenciana davant el repte del canvi climàtic" en el qual participa l'IVIA al costat de Cajamar i Anecoop.

El projecte busca millorar la competitivitat del caqui i proporcionar als agricultors informació sobre noves varietats i patrons. Per això, un dels principals objectius se centra en l'assaig de varietats no astringents d'origen japonés que puguen completar la campanya de caqui, que en l'actualitat es basa exclusivament en la varietat ‘Rojo Brillante'. La incompatibilitat d'aquestes varietats amb el patró emprat a la Comunitat Valenciana (D.lotus) fan necessari experimentar amb altres patrons de caqui.

El projecte no és alié al repte del canvi climàtic i per això inclou entre els seus objectius traslladar als agricultors recomanacions per a l'adequat maneig del cultiu, amb la intenció d'obtindre la màxima qualitat del fruit amb el millor i més eficient ús dels recursos hídrics.  A més, també s'ha marcat com a meta l'increment de la producció ecològica d'aquest fruiter a través de la inclusió d'un assaig de cultiu ecològic que incorpore també les noves varietats.

Per a aconseguir aquests objectius, són diverses les activitats que es posaran en marxa des de "DiKaCoval". Entre elles, la caracterització pomològica de totes les combinacions varietat/empelt. Destaquen també l'anàlisi del comportament postcollita dels fruits de les diferents combinacions varietat/patró i el monitoratge de les necessitats hídriques, a més del ja esmentat assaig de cultiu ecològic.

El projecte és finançat per FEDER, el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i la Generalitat Valenciana.