DESTAQUEM

« Ves enrere

L'IVIA col·labora amb el MACS-G20 per a combatre les pèrdues i el desaprofitament alimentari

L'IVIA col·labora amb el MACS-G20 per a combatre les pèrdues i el desaprofitament alimentari

La reducció del desaprofitament alimentari és un objectiu fonamental per a avançar en l'economia circular, i en la Comunitat Valenciana s'està impulsant a través del Pla BonProfit.

En 2011, la FAO va estimar que cada any es malgasten en el món entorn de 1300 milions de tones de menjar, la qual cosa suposa aproximadament un terç de tota la producció d'aliments a nivell mundial, i genera greus impactes a nivell ambiental, econòmic i social.

Conscient d'aquest important problema, l'ONU ha proposat, com un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l'any 2030, reduir el desaprofitament actual al 50%; d'altra banda, a instàncies dels països del denominat G-20 ha sorgit el grup de treball MACS-G20 (Meeting of Agricultural Chief Scientists of G20 collaboration initiative on Food Losses and Waste) per a concentrar les capacitats d'investigació i consultoria política, amb la finalitat de reduir les pèrdues i el desaprofitament alimentari a escala mundial.

L'IVIA està participat amb el MACS-G20, a través de la col·laboració de la Dra. Mª Ángeles Fernández Zamudio, del Centre d'Agricultura Sostenible, que també coordina el Pla BonProfit contra el desaprofitament alimentari a la Comunitat Valenciana.

Un dels primers fruits d'aquesta col·laboració ha sigut un estudi realitzat per les Dres. Fernández Zamudio, de l'IVIA, i F. Schneider, del Thünen Institute, del qual recentment vam donar compte, sobre la quantificació de les pèrdues de collita en camp. Aquest treball proposa un enfocament nou del problema, atés que normalment s'estudien les pèrdues i el desaprofitament en altres baules de la cadena agroalimentària, però hi ha una gran manca d'informació sobre les pèrdues que es generen en origen.

Aquest estudi, a més d'haver sigut destacat per la revista Agriculture, ha merescut l'atenció de la memòria del 2020 elaborada pel MACS-G20, que prompte estarà disponible en el seu lloc web.

Imagen noticia MACS-G20