Objectius investigació ivia - IVIA
Objectius dels projecte d'investigació IVIA per a 2016
OBJECTIUS DELS PROJECTES D'INVESTIGACIÓ FINANÇATS AMB FONS IVIA PER A 2016
Objectiu 1.- Produir nou material vegetal per a augmentar la diversificació de l'oferta i garantir la sostenibilitat econòmica i mediambiental de l'agricultura valenciana
- Millor adaptat al canvi climàtic (estrés hídric)
- Amb major resistència natural a malalties
- Amb menors necessitats de reg
- Amb millors condicions organolèptiques i de conservació
- Millor adaptat a les exigències de qualitat dels mercats
- Aprofitable per al cultiu ecològic i per a la recuperació de cultius i sabors tradicionals
Objectius específics:
- Conservació de la diversitat genètica. Manteniment i optimització dels bancs de germoplasma de fruiters i de les col·leccions de llavors de varietats autòctones.
-
Material vegetal millor adaptat al canvi climàtic:
- patrons de cítrics i caqui
- patrons de pimentó resistents a la salinitat i al dèficit hídric
-
Més diversitat i qualitat per als nostres agricultors amb noves varietat més adaptades al canvi climàtic:
- mandarines tardanes i sense llavors, no polinitzadores
- níspro, caqui, magrana
- arròs
-
Recuperació de la nostra qualitat tradicional
- Fruites amb sabor i aroma
- Caracterització, conservació i difusió de varietats hortícoles tradicionals
-
Majors garanties per al productor
- Autenticitat varietal garantida
- Estat sanitari de patrones y variedades garantizado (libre de virus, bacterias, fitoplasmas)
- Sanejament de cultivars autòctons
- Posada en marxa de programes de certificació de fruiters: bresquiller, ametler, prunera, albercoquer
-
Millores en els mètodes de cultiu
- Pautes de d'adob i fertirrigació
- Estratègies per a solucionar el problema de l'aparició de llavors en Rojo Brillante
- Reducció de l'alternància i altres problemes fisiològics
Línies involucrades: 1,2,3,4,5,6,7
Objectiu 2.- Controlar i prevenir les plagues i malalties que afecten a l'agricultura valenciana, reduint l'impacte ambiental dels mètodes de control i potenciant els mitjans de control biològics o més ecocompatibles.
Per a açò és necessari:
- Aconseguir que la citricultura espanyola seguisca sent la que menys tractaments fitosanitaris consumeix en el món i estendre el model a altres fruiters i produccions hortícoles d'interès per a la Comunitat Valenciana
- Mantenir i millorar el sistema de quarentena, sanejament i certificació de fruiteres que permet que els agricultors valencians disposen de material lliure de patògens
- IInvestigar sobre els enemics naturals i desenvolupar actuacions tendents al control de la població plaga sense desequilibrar l'ecosistema
- Trobar mètodes per a evitar o reduir la dispersió de plagues i malalties
- Estudiar mètodes que permeten la inducció de respostes defensives naturals de les plantes amb la finalitat d'augmentar la seua resiliència
- Prevenir la introducció de virosis, malalties i fitoplasmes a través de material vegetal o vectors
- Estudiar la forma de dispersió i desenvolupar models de risc d'ocurrència de les malalties que afecten als nostres cultius
Objectius específics:
- Establir les bases científiques per al control biològic de plagues de cítrics, fruiters i hortícoles
- Desenvolupar programes de Gestió Integrada de Plagues i Malalties
- Evitar l'arribada de HLB, Xylella fastidiosa o trobar mètodes per a detenir la seua propagació
- Desenvolupar mètodes de diagnòstic robusts, ràpids i fiables per a la detecció en camp o en viver de malalties
- Detectar vectors i identificar enemics naturals autòctons
- Establir llindars d'actuació i mètodes de control biològic de plagues i malalties
- Avaluar i seleccionar nous agents de control biològic
- Estudiar l'efecte dels agents de control sobre els enemics naturals
- Mantenir l'activitat dels laboratoris nacionals de referència de bacteris i virus de fruiters
Línies involucrades: 8,9,10,11,12,13,14
Objectiu 3.- Reduir les barreres per a l'extensió del cultiu ecològic
- Contribuir a l'augment de matèries orgàniques certificades
- Demostrar la importància de l'activitat biològica del sòl per a la salut i fertilitat del cultiu en condicions ecològiques
- Desenvolupar mètodes per a millorar la qualitat biològica del sòl
Objetius específics
- Avaluar el valor agronòmic real dels productes de base biològica
- Optimitzar l'aprofitament agrícola dels llots de EDAR
- Optimització del compostatge de restes verdes
- Valoració agrícola de subproductes orgànics (residus d'almassera, fems, aigües de carbonització, etc.) com a fertilitzants i esmenes
Línies involucrades: 15
Objectiu 4.- Optimitzar el maneig de l'aigua, sòl i la fertilització nitrogenada sota un escenari de canvi climàtic o sequera. Maneig sostenible del reg i la fertirrigació.
Objetius específics
- Determinació de les necessitats d'aigua per als nous sistemes de producció ecològica
- Desenvolupament i experimentació de noves tecnologies de reg i sistemes que milloren l'eficiència de l'ús de l'aigua.
- Pal·liar la fitotoxicidad i salinitat en el cultiu del caqui
- Pautes per a la fertilització nitrogenada de zones vulnerables
- Determinació de necessitats d'aigua per als cultius de la CV
- Reg en condicions d'escassetat d'aigua
- Sistemes informàtics de recomanacions de reg
Objectiu 5.- Augmentar l'efecte remeiador de l'agricultura per a reduir el canvi climàtic
- Avaluació de la capacitat de segrest de carboni dels sòls
- Petjada de carboni i utilització en l'etiquetatge
Línies involucrades:15, 16, 17
Objectiu 6.- Augmentar la sostenibilitat econòmica i mediambiental de les produccions agràries valencianes aprofitant les noves possibilitats que ofereixen els avanços tecnològics
- Reduir l'impacte ambiental i el risc per a les persones dels tractaments fitosanitaris
- Reduir costos de producció per mitjà de la mecanització
- Realitzar prediccions de collita i de la seua qualitat
- Detectar automàticament malalties i plagues
-
Controlar automàticament la qualitat postcollita
- Detecció primerenca de les podridures
- Detecció d'infeccions internes
Objectiu 7.-Maximitzar la vida útil dels fruits per a consum en fresc garantint la seua qualitat fisicoquímica i nutricional utilitzant mitjans de reduït o nul impacte ambiental
- Optimització dels mètodes de conservació per a perllongar la campanya comercial de caqui, cítrics i fruita d'os
- Estudi del comportament postcollita de noves varietats
- Estudi fisiològic i bioquímic de les principals alteracions postcollita i aplicació d'estratègies de control
- Determinació del moment òptim de recol·lecció i avaluació del comportament postcollita de noves varietats de caqui, cítrics i nispro
- Desenvolupament de recobriments comestibles per al control de podridures durant la postcollita, mantenint la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional dels fruits
- Desenvolupament de recobriments amb activitat antioxidant i/o antimicrobiana per a fruita mínimament processada.
Línies involucrades: 20,21 y 23
Objetiu 8.- Control de les malaltíes de postcollita amb mètodes de reduït o nul impacte ambiental
- Desenvolupament de mètodes físics, químics de baix risc i biològics per a prevenir podridures, com a alternativa als fungicides químics tradicionals
- Control integrat no contaminant de malalties de postcollita (CINCEP)
- Conèixer la influència dels tractaments antifúngics de baix impacte ambiental en la qualitat, la composició en substàncies bioactives i el potencial de conservació del fruit
- Caracteritzar el nou material vegetal en funció de la seua resistència a podridures en fruita d'os, caqui
- Investigar la influència dels factors de precollita i postcollita en la incidència de malalties
Objectiu 9.- Conservar i millorar els recursos genètics ramaders de la Comunitat Valenciana amb la finalitat de garantir l'activitat en les comarques d'interior
Objectius específics:
- Conservació de la Gallina Valenciana de Chulilla
- Millora genètica de caprí lleter i programa d'inseminació artificial
- Conservació de dosis refrigerades de semen i millora de protocols de congelació-descongelació
- Reducció de l'ús d'hormones en inseminació cunícola
Línies involucrades: 24
Objectiu 10.- Millorar la gestió de les explotacions ramaderes i proporcionar solucions ecocompatibles als ramaders valencians
- Programes de gestió d'explotacions
- Ús racional de subproductes per a l'alimentació animal
- Reducció de les emisions al medi ambient mitjançant canvis en l'alimentació
- Desenvolupament de bases científiques per a les normatives sobre benestar animal
Línies involucrades: 25
Objectiu 11 .- Recolzar la transferència d'innovació per a potenciar la sostenibilitat econòmica i mediambiental de l'agricultura de les comarques de l'interior
- Obtenció, millora i conservació d'espècies hortícoles tradicionals: caracterització de varietats i avaluació del seu comportament agronòmic, avaluació del valor funcional, selecció i protecció de línies
- Avaluació agronòmica i comparació de la productivitat de varietats d'ametler en diferents condicions agroclimàtiques de la Comunitat Valenciana
- Avaluació de patrons d'ametler adaptats a les condicions de la Comunitat Valenciana
- Aplicació de tècniques de reg deficitari controlat en ametler, vinya i olivera
-
Recolzament a la viticultura valenciana:
- Tècniques residu 0 per a la lluita contra l'Arna del Raïm
- Prevenció de l'expansió de l'Esca de la vinya
- Selecció i conservació de varietats autòctones
- Avaluació agronòmica dels clons preseleccionats en les fases anteriors del programa de selecció clonal i sanitaria de les varietats `Aledo´ `Ideal´ o `Italia´
- Obtenció de línies apirènies de raïm de taula
- Conservació de recursos genètics d'olivera, especialment cultivars procedents d'oliveres milinàries de la varietat Farga.
Línies involucrades: 29