Menú

Portals

Projectes cofinanciats per

Objectius dels projecte d'investigació IVIA per a 2016

Objectius dels projecte d'investigació IVIA per a 2016

OBJECTIUS DELS PROJECTES D'INVESTIGACIÓ FINANÇATS AMB FONS IVIA PER A 2016

Objectiu 1.- Produir nou material vegetal per a augmentar la diversificació de l'oferta i garantir la sostenibilitat econòmica i mediambiental de l'agricultura valenciana

  • Millor adaptat al canvi climàtic (estrés hídric)
  • Amb major resistència natural a malalties
  • Amb menors necessitats de reg
  • Amb millors condicions organolèptiques i de conservació
  • Millor adaptat a les exigències de qualitat dels mercats
  • Aprofitable per al cultiu ecològic i per a la recuperació de cultius i  sabors tradicionals

Objectius específics:

  • Conservació de la diversitat genètica. Manteniment i optimització dels bancs de germoplasma de fruiters i de les col·leccions de llavors de varietats autòctones.
  • Material vegetal millor adaptat al canvi climàtic:
    • patrons de cítrics i caqui
    • patrons de pimentó resistents a la salinitat i al dèficit hídric
  • Més diversitat i qualitat per als nostres agricultors amb noves varietat més adaptades al canvi climàtic:
    • mandarines tardanes i sense llavors, no polinitzadores
    • níspro, caqui, magrana
    • arròs
  • Recuperació de la nostra qualitat tradicional
    • Fruites amb sabor i aroma
    • Caracterització, conservació i difusió de varietats hortícoles tradicionals
  • Majors garanties per al productor
    • Autenticitat varietal garantida
    • Estat sanitari de patrones y variedades garantizado (libre de virus, bacterias, fitoplasmas)
    • Sanejament de cultivars autòctons
    • Posada en marxa de programes de certificació de fruiters: bresquiller, ametler, prunera, albercoquer
  • Millores en els mètodes de cultiu
    • Pautes de d'adob i fertirrigació
    • Estratègies per a solucionar el problema de l'aparició de llavors en Rojo Brillante
  • Reducció de l'alternància i altres problemes fisiològics

Línies involucrades: 1,2,3,4,5,6,7

Objectiu 2.- Controlar i prevenir les plagues i malalties que afecten a l'agricultura valenciana, reduint l'impacte ambiental dels mètodes de control i potenciant els mitjans de control biològics o més ecocompatibles.

Per a açò és necessari:

  • Aconseguir que la citricultura espanyola seguisca sent la que menys tractaments fitosanitaris consumeix en el món i estendre el model a altres fruiters i produccions hortícoles d'interès per a la Comunitat Valenciana
  • Mantenir i millorar el sistema de quarentena, sanejament i certificació de fruiteres que permet que els agricultors valencians disposen de material lliure de patògens
  • IInvestigar sobre els enemics naturals i desenvolupar actuacions tendents al control de la població plaga sense desequilibrar l'ecosistema
  • Trobar mètodes per a evitar o reduir la dispersió de plagues i malalties
  • Estudiar mètodes que permeten la inducció de respostes defensives naturals de les plantes amb la finalitat d'augmentar la seua resiliència
  • Prevenir la introducció de virosis, malalties i fitoplasmes a través de material vegetal o vectors
  • Estudiar la forma de dispersió i desenvolupar models de risc d'ocurrència de les malalties que afecten als nostres cultius

Objectius específics:

  • Establir les bases científiques per al control biològic de plagues de cítrics, fruiters i hortícoles
  • Desenvolupar programes de Gestió Integrada de Plagues i Malalties
  • Evitar l'arribada de HLB, Xylella fastidiosa o trobar mètodes per a detenir la seua propagació
  • Desenvolupar mètodes de diagnòstic robusts, ràpids i fiables per a la detecció en camp o en viver de malalties
  • Detectar vectors i identificar enemics naturals autòctons
  • Establir llindars d'actuació i mètodes de control biològic de plagues i malalties
  • Avaluar i seleccionar nous agents de control biològic
  • Estudiar l'efecte dels agents de control sobre els enemics naturals
  • Mantenir l'activitat dels laboratoris nacionals de referència de bacteris i virus de fruiters

Línies involucrades: 8,9,10,11,12,13,14

Objectiu 3.- Reduir les barreres per a l'extensió del cultiu ecològic

  • Contribuir a l'augment de matèries orgàniques certificades
  • Demostrar la importància de l'activitat biològica del sòl per a la salut i fertilitat del cultiu en condicions ecològiques
  • Desenvolupar mètodes per a millorar la qualitat biològica del sòl

Objetius específics

  • Avaluar el valor agronòmic real dels productes de base biològica
  • Optimitzar l'aprofitament agrícola dels llots de EDAR
  • Optimització del compostatge de restes verdes
  • Valoració agrícola de subproductes orgànics (residus d'almassera, fems, aigües de carbonització, etc.) com a fertilitzants i esmenes

Línies involucrades: 15

Objectiu 4.- Optimitzar el maneig de l'aigua, sòl i la fertilització nitrogenada sota un escenari de canvi climàtic o sequera. Maneig sostenible del reg i la fertirrigació.

Objetius específics

  • Determinació de les necessitats d'aigua per als nous sistemes de producció ecològica
  • Desenvolupament i experimentació de noves tecnologies de reg i sistemes que milloren l'eficiència de l'ús de l'aigua.
  • Pal·liar la fitotoxicidad i salinitat en el cultiu del caqui
  • Pautes per a la fertilització nitrogenada de zones vulnerables
  • Determinació de necessitats d'aigua per als cultius de la CV
  • Reg en condicions d'escassetat d'aigua
  • Sistemes informàtics de recomanacions de reg

Línies involucrades: 16,17

Objectiu 5.- Augmentar l'efecte remeiador de l'agricultura per a reduir el canvi climàtic

  • Avaluació de la capacitat de segrest de carboni dels sòls
  • Petjada de carboni i utilització en l'etiquetatge

Línies involucrades:15, 16, 17

Objectiu 6.- Augmentar la sostenibilitat econòmica i mediambiental de les produccions agràries valencianes aprofitant les noves possibilitats que ofereixen els avanços tecnològics

  • Reduir l'impacte ambiental i el risc per a les persones dels tractaments fitosanitaris
  • Reduir costos de producció per mitjà de la mecanització
  • Realitzar prediccions de collita i de la seua qualitat
  • Detectar automàticament malalties i plagues
  • Controlar automàticament la qualitat postcollita
    • Detecció primerenca de les podridures
    • Detecció d'infeccions internes

Línies involucrades: 18,19

Objectiu 7.-Maximitzar la vida útil dels fruits per a consum en fresc garantint la seua qualitat fisicoquímica i nutricional utilitzant mitjans de reduït o nul impacte ambiental

  • Optimització dels mètodes de conservació per a perllongar la campanya comercial de caqui, cítrics i fruita d'os
  • Estudi del comportament postcollita de noves varietats
  • Estudi fisiològic i bioquímic de les principals alteracions postcollita i aplicació d'estratègies de control
  • Determinació del moment òptim de recol·lecció i avaluació del comportament postcollita de noves varietats de caqui, cítrics i nispro
  • Desenvolupament de recobriments comestibles per al control de podridures durant la postcollita, mantenint la qualitat fisicoquímica, sensorial i nutricional dels fruits
  • Desenvolupament de recobriments amb activitat antioxidant i/o antimicrobiana per a fruita mínimament processada.

Línies involucrades: 20,21 y 23

Objetiu 8.- Control de les malaltíes de postcollita amb mètodes de reduït o nul impacte ambiental

  • Desenvolupament de mètodes físics, químics de baix risc i biològics per a prevenir podridures, com a alternativa als fungicides químics tradicionals
  • Control integrat no contaminant de malalties de postcollita (CINCEP)
  • Conèixer la influència dels tractaments antifúngics de baix impacte ambiental en la qualitat, la composició en substàncies bioactives i el potencial de conservació del fruit
  • Caracteritzar el nou material vegetal en funció de la seua resistència a podridures en fruita d'os, caqui
  • Investigar la influència dels factors de precollita i postcollita en la incidència de malalties

Línieas involucrades: 21 y 22

Objectiu 9.- Conservar i millorar els recursos genètics ramaders de la Comunitat Valenciana amb la finalitat de garantir l'activitat en les comarques d'interior

Objectius específics:

  • Conservació de la Gallina Valenciana de Chulilla
  • Millora genètica de caprí lleter i programa d'inseminació artificial
  • Conservació de dosis refrigerades de semen i millora de protocols de congelació-descongelació
  • Reducció de l'ús d'hormones en inseminació cunícola

Línies involucrades: 24

Objectiu 10.- Millorar la gestió de les explotacions ramaderes i proporcionar solucions ecocompatibles als ramaders valencians

  • Programes de gestió d'explotacions
  • Ús racional de subproductes per a l'alimentació animal
  • Reducció de les emisions al medi ambient mitjançant canvis en l'alimentació
  • Desenvolupament de bases científiques per a les normatives sobre benestar animal

Línies involucrades: 25

Objectiu 11 .- Recolzar la transferència d'innovació per a potenciar la sostenibilitat econòmica i mediambiental de l'agricultura de les comarques de l'interior

  • Obtenció, millora i conservació d'espècies hortícoles tradicionals: caracterització de varietats i avaluació del seu comportament agronòmic, avaluació del valor funcional, selecció i protecció de línies
  • Avaluació agronòmica i comparació de la productivitat de varietats d'ametler en diferents condicions agroclimàtiques de la Comunitat Valenciana
  • Avaluació de patrons d'ametler adaptats a les condicions de la Comunitat Valenciana
  • Aplicació de tècniques de reg deficitari controlat en ametler, vinya i olivera
  • Recolzament a la viticultura valenciana:
    • Tècniques residu 0 per a la lluita contra l'Arna del Raïm
    • Prevenció de l'expansió de l'Esca de la vinya
    • Selecció i conservació de varietats autòctones
    • Avaluació agronòmica dels clons preseleccionats en les fases anteriors del programa de selecció clonal i sanitaria de les varietats `Aledo´  `Ideal´ o `Italia´
    • Obtenció de línies apirènies de raïm de taula
  • Conservació de recursos genètics d'olivera, especialment cultivars procedents d'oliveres milinàries de la varietat Farga.

Línies involucrades: 29